онлайн-запис в МЦ Омега-Київ1Вам потрібна допомога?
запис на прийом через Telegram запис на прийом через WhatsApp запис на прийом через Facebook Messenger
Записатись на огляд
Demo
Система правильного питания при переломе костей

Система правильного харчування при переломі кісток

Клінічний довідник

Після перелому п'яти, передпліччя або будь-якої іншої кістки людського організму, пацієнту необхідно посилено сприяти швидкому зрощенню кісток. Крім медикаментів і спеціалізованих вітамінів, особливу роль в цьому процесі відіграє харчування пацієнта.

В першу чергу для прискорення процедури формування міцної кісткової мозолі на місці перелому, пацієнту потрібно вживати велику кількість кальцію. Кісткова тканина - є одним з видів сполучної тканини і складається з мінеральних солей, кісткових і білкових волокон. Саме завдяки цьому складу, людська кістка досить тверда і в той же час еластична. Це дозволяє виконувати опорно-рухову функцію.

Для швидкого зрощення кісток, лікарі-травматологи радять пацієнтам переглянути власне харчування, відмовитися від шкідливих звичок.

Найбільш корисними вважаються:

  • Кальцій, магній і цинк;
  • Фолієва кислота;
  • Вітаміни В6, В12, С, К, D;
  • Білки.

Кальцій - необхідний для вживання в період зрощення суглоба і формуванні кісткової мозолі. Висока концентрація кальцію знаходиться в кисломолочних продуктах, лососі, сардині, а також капусті. Саме ці продукти рекомендовані для щоденного вживання при переломах. Магній сприяє формуванню нової кістки, тому його кількість також необхідно підтримувати на належному рівні. Особливо високі концентрації магнію знаходяться в бананах, листовому салаті, свіжому мигдалі, а також рибі. Відносно риби, існує велика різноманітність - камбала, короп, оселедець, тріска, креветки і окунь. Також, магній міститься в хлібі грубого помелу. Вживаючи комплекс цих продуктів, формування кісткової мозолі відбуватиметься швидше. Цинк сприяє кращому засвоєнню кальцію. Тому в комплексі з кисломолочними продуктами, пацієнту важливо вживати морепродукти, бобові, гриби, гречану крупу і горіхи всіх видів.

Фолієва кислота сприяє правильному розвитку еластичного (генового) каркаса кістки. Стиглі банани, брюссельська капуста, буряк, печінка і цитрусові - продукти, до складу яких входить найбільша кількість фолієвої кислоти.

Вітамін В12 живить корисними властивостями клітини, які сприяють вдалій будові кістки. Найбільша концентрація цього вітаміну знаходиться в телятині, молоці та яйцях. Для підтримки вітаміну К в організмі, пацієнту потрібно ввести в раціон кисломолочні продукти.

Білок - елемент, який відіграє важливу роль при будові клітин кісток. Висока концентрація білка знаходиться в м'ясі і продуктах тваринного походження.

Але незважаючи на загальні рекомендації, кожному пацієнтові рекомендовано звернутися в клініку за якісною консультацією лікаря, щодо вдосконалення харчування.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ`Ю

Зателефонувати Записатись Telegram WhatsApp Messenger