1Вам потрібна допомога?
Записатись на огляд
Demo
Система правильного питания при переломе костей

Система правильного харчування при переломі кісток

Клінічний довідник

Після перелому п'яти, передпліччя або будь-якої іншої кістки людського організму, пацієнту необхідно посилено сприяти швидкому зрощенню кісток. Крім медикаментів і спеціалізованих вітамінів, особливу роль в цьому процесі відіграє харчування пацієнта.

В першу чергу для прискорення процедури формування міцної кісткової мозолі на місці перелому, пацієнту потрібно вживати велику кількість кальцію. Кісткова тканина - є одним з видів сполучної тканини і складається з мінеральних солей, кісткових і білкових волокон. Саме завдяки цьому складу, людська кістка досить тверда і в той же час еластична. Це дозволяє виконувати опорно-рухову функцію.

Для швидкого зрощення кісток, лікарі-травматологи радять пацієнтам переглянути власне харчування, відмовитися від шкідливих звичок.

Найбільш корисними вважаються:

  • Кальцій, магній і цинк;
  • Фолієва кислота;
  • Вітаміни В6, В12, С, К, D;
  • Білки.

Кальцій - необхідний для вживання в період зрощення суглоба і формуванні кісткової мозолі. Висока концентрація кальцію знаходиться в кисломолочних продуктах, лососі, сардині, а також капусті. Саме ці продукти рекомендовані для щоденного вживання при переломах. Магній сприяє формуванню нової кістки, тому його кількість також необхідно підтримувати на належному рівні. Особливо високі концентрації магнію знаходяться в бананах, листовому салаті, свіжому мигдалі, а також рибі. Відносно риби, існує велика різноманітність - камбала, короп, оселедець, тріска, креветки і окунь. Також, магній міститься в хлібі грубого помелу. Вживаючи комплекс цих продуктів, формування кісткової мозолі відбуватиметься швидше. Цинк сприяє кращому засвоєнню кальцію. Тому в комплексі з кисломолочними продуктами, пацієнту важливо вживати морепродукти, бобові, гриби, гречану крупу і горіхи всіх видів.

Фолієва кислота сприяє правильному розвитку еластичного (генового) каркаса кістки. Стиглі банани, брюссельська капуста, буряк, печінка і цитрусові - продукти, до складу яких входить найбільша кількість фолієвої кислоти.

Вітамін В12 живить корисними властивостями клітини, які сприяють вдалій будові кістки. Найбільша концентрація цього вітаміну знаходиться в телятині, молоці та яйцях. Для підтримки вітаміну К в організмі, пацієнту потрібно ввести в раціон кисломолочні продукти.

Білок - елемент, який відіграє важливу роль при будові клітин кісток. Висока концентрація білка знаходиться в м'ясі і продуктах тваринного походження.

Але незважаючи на загальні рекомендації, кожному пацієнтові рекомендовано звернутися в клініку за якісною консультацією лікаря, щодо вдосконалення харчування.