1Вам потрібна допомога?
Facebook Messenger WhatsApp
Записатись на огляд
Demo
Как правильно питаться при гипертонии

Як правильно харчуватися при гіпертонії

Клінічний довідник

Гіпертонія - захворювання, яке виникає внаслідок порушення тонусу судин. Раніше, хвороба вражала людей, старше 40 років. Але в останні роки, все частіше реєструються випадки захворювання у молодих людей і навіть підлітків. Гіпертонія однаково часто вражає і чоловіків, і жінок.

Основні симптоми гіпертонії:

  • Різке підвищення артеріального тиску;
  • Кровотечі з носу, внаслідок слабкості судин;
  • Позиви до блювоти, безсоння;
  • Виникнення червоних плям на шкірі при фізичних навантаженнях;
  • Слабкість і ломота в тілі, швидка стомлюваність;
  • Прискорене серцебиття.

Захворювання виникає в організмі людини через регулярні стреси, тривале моральне та емоційне напруження. У літніх людей, однією з причин гіпертонії є вікові зміни судин (атеросклероз).

Гіпертонія може розвиватися у жінок в клімактеричний період, в зв'язку з гормональною перебудовою організму. Важливим фактором виникнення хвороби є спосіб життя людини. Найбільш часто, гіпертонія зустрічається у курців, людей схильних до зловживання алкогольними напоями і особам, які мають зайву вагу.

Гіпертонія носить спадковий характер і може проявиться на будь-якому етапі життя, якщо хоч один з родичів страждав на захворювання.

Нерідко, гіпертонія виникає від пасивного способу життя і хронічних хворобах серцево-судинної системи.

Лікування і дієта при гіпертонії

При перших випадках різкого підвищення артеріального тиску, необхідно викликати швидку допомогу і до приїзду лікарів знаходиться в лежачому положенні, без зайвих фізичних навантажень. Після госпіталізації і постановки діагнозу, лікар-кардіолог виписує медичні препарати, що знімають спазми судин і знижує артеріальний тиск.

Гіпертонія є хворобою серцево-судинної системи, від якої неможливо вилікується раз і назавжди. Уже після першого кризу, пацієнту необхідно постійно контролювати артеріальний тиск за допомогою спеціального апарату, регулярно приймати ліки, а також дотримуватися збалансованого харчування.

Основними правилами правильного харчування є:

  • Збільшити кількість сеансів прийому їжі. Денну норму їжі рекомендовано розділити на маленькі порції і приймати не менше 5 разів на день. Метод дрібного харчування позитивно позначається на перетравлюванні;
  • Не варто наїдатися на ніч. Заключний прийом їжі слід проводити за 2 години до сну;
  • Слід повністю виключити смажене і жирне. Другі страви рекомендовано готувати способом варіння, запікання або на пару;
  • Віддавати перевагу рослинним жирам і максимально виключити жири, тваринного походження;
  • Максимально або повністю виключити з раціону поварену сіль.

Які продукти слід включити в щоденний раціон при гіпертонії:

  • Ніжні м'ясо і риба, приготовані на пару, варені або запечені в духовці;
  • Кисломолочні продукти з низьким відсотком жиру;
  • Супи на овочевому бульйоні (навар з м'яса або кісток категорично неприпустимий);
  • Морська капуста і морепродукти з високим вмістом йоду;
  • Кабачки, гарбуз, велика кількість різноманітної зелені;
  • Неміцний чай, відвари з шипшини, натуральних трав'яних зборів, компот із сухофруктів (без цукру), напій з цикорію;
  • Натуральне желе і мармелад, мед.

Незважаючи на деякі заборони, допустимих продуктів при гіпертонії - безліч. Вивчивши спеціальну літературу і дізнавшись рецепти, з простих і дієтичних продуктів можна приготувати корисні, ситні і смачні страви.